2009.10.08. 18:17
ZÖLD-ségek
Új link került a sor aljára. A blogot egy Dave nevű fickó írja, aki elhatározta, eltölt egy évet anélkül, hogy bármit is kidobna. A blogon illetve honlapon nyomon követhetjük mennyi, és milyen szemét gyűlik nála, illetve azt, hogyan próbálja redukálni ezeknek a mennyiségét, a legkülönbözőbb módszerekkel, a keményítőből készült, biológiai úton lebomló bevásárlószatyortól a kukackomposztig. Hasznos tanácsok is vannak, hogyan csökkentsük odahaza a szemét mennyiségét, hogyan vásároljunk környezetbarát módon, stb. A honlap külön előnye, hogy a cikkekben közölt adatokat nem csak "valahol olvasta", hanem odaírja azt is, hol, ki, mikor készítette a tanulmányt.
----
Ahogy nálunk megy:
Külön gyűjtjük:
- újságpapír, szórólapok, papírhulladék, kartondobozok (sajnos csak a nagyobbak);
- műanyag PET palackok (nálunk jó a csapvíz, de hát egyesek nem élnek meg buborékos ásványvíz nélkül.. bárcsak meglenne még a szódásszifon!)
Újrahasznosítjuk:
- régi ruhák: ami még hordható beadjuk ruhagyűjtésbe, ami nem, az megy felmosó/por/törlő rongynak vagy kutyajátéknak, patkánynak, vagy ha jó az anyag pl. farmer, elteszem varrogatni.
- patkány "komposztálás" :) Spuri szívesen eltünteti: almahéj, répahéj, csutkák, fonnyadt uborka csücsök
Így kajálunk:
- a tojásos dobozokat ha túl sok van, odaadjuk a piacon a tojásárusoknak. NEM veszünk műanyag dobozos tojást!
- régen gyakran vásároltunk a piacon. Szombatonként van hogy mostanában is elmennek anyuék, és friss gyümölcsöt, zöldséget, péksüteményt, tojást ott veszik meg.
- Nagymamámék a piacon vesznek friss nyers tejet, otthon aztán felforralják és üvegekben a hűtőbe teszik. Van egy kenyérsütő gépük is, amivel egész jó kenyeret tudnak sütni. Unokatesómék a kenyérfélét a sütőben sütik, szebb lesz és nem olyan betonkemény vastag a héja.
- Gyors szószt mindenkinek: (egy ismerősömnél szokás) a nagyobb mennyiségben megfőzött olaszos, kínai vagy akármilyen tésztaszósz a hűtőben befőttesüvegben ugyanúgy eláll mint a lekvár.
- Unokatesóméknál a kertben idén épült egy KEMENCE, igen így nagy betűkkel. Egész nyáron mindent abban sütöttek, főztek, a levestől kezdve a tésztákon, húskajákon át a sütikig. Hihetetlen finom, és nem utolsó sorban hangulatos :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Utolsó kommentek