Avagy vajon mi rejtőzik a felszín alatt? Ez a kérdés forgott a fejemben amíg az alább felmerült problémán agyaltam.

Nemrég a kezembe akard egy szórólap, amelyen 3 "új fajta" keresőmotort hirdetnek: Ecosia, Znout és Forestle. Mindhárom már meglévő keresőmotorok (Google, Yahoo, Bing) adatbázisait használja, ám velük ellentétben, ők ezt "zöld" módon teszik. Hogyan?

"Keresésenként akár 2 négyzetméter őserdőt menthet meg" Hangzatos, ugye?

Természetesen reklámokkal kell rásegíteni erre. Ha ezeknek az ún. "zöld reklámok" egyikére kattintunk keresés közben, akkor az Ecosiának (vagy bármelyik másiknak) bevétele lesz belőle. Ennek minimum 80%-kát kötelesek egy szerződés értelmében eljuttatni a WWF Őserdő Programja számára. De ez még nem minden, a weblapon talált leírás szerint ezek a cégek számítógépparkjukat megújuló energiaforrásokkal üzemeltetik (hogy mekkora %-ban, és pontosan hol és hogyan, arról nem találtam elsőre információt).

Bennem maradtak kétségek ezeket olvasva, és egy kifejezés öltött testet: a "zöldre mosás", melyet már többen bizonyára ismertek, akik ilyesmikkel foglalkoztok. Azért, mert bár szép és jó, hogy ez a cég, tegyük fel, hogy minden rendben van vele,és mindent úgy tesz, ahogy azt kell. DE mivel a Google adatbázisát használják, lényegében csak közvetítenek, s ettől a Google még ugyanúgy folytatja tovább, amit eddig (bár tudtommal nekik is van egy körömpiszoknyi környezettudatosságuk valahol). Hogy ez valóban így van-e, és érdemes-e ezekkel a zöld keresőkkel foglalkozni, arra nézve én még nem tudtam állásponot foglalni. Az alapötlet jó, de a megvalósítás nekem kicsit "shady". Ha valaki tud érdemleges infót, ne habozzon megosztani velem.

A bejegyzés trackback címe:

https://morwina.blog.hu/api/trackback/id/tr22595724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása