Morwina 2010.10.21. 23:13

csak gondolkodom...

A tudomány jelenlegi állása szerint az én-tudat valahogy így hangzik:

"Egy élőlénynek a világban való boldogulásához szükséges, hogy idegrendszerében felépítse a külvilág bizonyos részletességű modelljét, amin gondolatkísérleteket végezhet (= „képzelődhet”), hogy aztán a gondolatban legeredményesebbnek tartott cselekvést tegye meg a gyakorlatban. Ez ugyanis gyorsabb és veszélytelenebb a számára, mint a gyakorlatban kipróbálni minden variációt. Ez a modell a tudat. Az éntudat akkor jön létre, amikor a modell olyan részletes lesz, hogy benne szerepel már a modellt felépítő organizmus modellje (értsd: önmagunk képe) is." (Dawkins nyomán)

Ezek szerint ahhoz, hogy egy élőlény éntudattal rendelkezzen, szüksége van bizonyos fokú idegrendszeri fejlettségre, "hardware"-re ahhoz, hogy megfelelő részletességgel tudja modellezni a környezetét azaz gondolkodjon, döntéseket hozzon. Sajnos ennek a magyarázatnak a a hátulütője, hogy akaratlanul is párhuzamokat vonunk a számítógépek és az élőlények között; ami szerintem nem helyénvaló, mivel 1) számítógépet valaki megtervezte és felépítette, és jelenlegi tudásunk nincsen arról, "az életet ki tervezte, és ki építette fel" először világunkban. Másodjára, a gépekkel ellentétben az élőlények képesek reprodukálni önmagukat, a környezetből vett energia rovására, amire a jelenlegi legfejlettebb gép sem képes tudtommal - pl. kőolaj-kitermelő gyár, műanyagöntő gyár van, de ezek alkotóelemeit is el kellett valahol készíteni, és szerintem igen nagy nehézségekbe ütközne egy olyan gép építése ami képes önmagát reprodukálni, mondjuk, műanyaból.

Továbbá: ha valóban csak a génjeink "játékszerei" vagyunk.. miért kellett nekik ezt ennyire túlbonyolítani? Nem volt elég jó a spontán DNS-replikáció, enzimekkel? :) Akárhogy is nézzük, úgy tűnik, az emberek közel vannak ahhoz, hogy mindent az uralmuk alá hajtsanak... egyedszámban ugyan még nem közelítjük meg pl. a rovarokat, de, ellentétben velük, mi feltaláltuk a Chemotox-ot, ők meg "csak" maláriával, hepatitissel és egyebekkel fertőzgetik a mi népünket. (Meg kb nincs olyan steril hely ahova ne férkőznének be a kis nyomorultak... gondolj a poratkákra!!!)

Szóval, kedves önző génjeink, mit is akartok elérni ezzel? Szuper túlélőgépekké fejlődtünk, de ez vajon nem a túlspecializáció zsákutcája?

A bejegyzés trackback címe:

https://morwina.blog.hu/api/trackback/id/tr712389896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Iffar 2010.10.22. 12:16:52

Azért akad olyan gép ami képes reprodukálni önmagát :) Gondolj például a gépgyártó (mondjuk autógyártó) gépeket gyártó gépekre :) Azok lényegében saját magukhoz hasonló gépeket gyártanak, igaz külső segítséggel.

De ha azt veszed az ember sem egyedül végzi ezt a műveletet. :P

Morwina 2010.10.22. 21:43:56

@Iffar: Nem iiis! gépgyártó gépek nincsenek, csak alkatrész-gyártó gépek :) Amiket azután összerakó-gépek pakolnak össze. DE valóban, kell hozzá az ember, hogy működjön. Szuper faj vagyunk :D
süti beállítások módosítása